Beranda » Pakej Ke Medan

Pakej Ke Medan

melancong ke medan, percutian meda, lawatan medan, pakej percutian Medan, 4 tempat melancong di medan

Pakej ke Medan – Saat membahas mengenai percutian pasti sangat menyeronokkan. Semua insan tentu suka bercuti ke suatu tempat yang mempunyai tarikan menarik.

Pada artikel kali ini syarikat percutian Medan akan membagikan maklumat mengenai Pakej Ke Medan terbaru dan harga terbaik.

Medan adalah salah satu bandar besar di Indonesia, yakni bandar terbesar nomor 3 setelah Jakarta dan Surabaya. Bandar ni kini sedang berkembang, dan merupakan ibukota Sumatera Utara.

Ianya merupakan hab ekonomi dan pusat perdagangan dan percutian di rantau ini, menarik penduduk di seluruh Indonesia untuk datang membina perniagaan dan pelancongan Medan.

Bagi para pelancong, Medan adalah pintu masuk ke Sumatera Utara dengan ramai traveler terbang menuju ke dalam bandar ini dan dari sini meneruskan pengembaraan mereka di Tanah Batak Danau Toba atau hutan liar Sumatera.

Mengapa Pakej Ke Medan

Alasan mengapa Anda harus melancong ke Medan tentu banyak sangat, mulai dari lawatan popular, shopping, keindahan semula jadi dan yang lainnya.

Medan adalah sebuah metropolis yang sibuk dan cukup luas sehingga anda perlu bersabar dengan bunyi bas mini dan beca yang bersaing dengan public teksi dan motorsikal untuk melalui laluan yang sibuk dan terik.

Populasi medan ialah pelbagai dimana penduduk di sini mewakili hampir setiap etnik di Indonesia seperti Melayu, Jawa, Batak, Minang, Aceh, Cina dan India.

Medan Pintu Masuk Ke Sumatera Utara Tempat memancing di Danau Toba

A long time ago, medan merupakan satu komuniti perdagangan bagi para peraih dan pedagang, di bawah pimpinan pemimpin-pemimpin raja Melayu Islam.

Kemudiannya ia berubah saat ketika Aceh menjajah kawasan ini setelah beberapa tahun berperang di awal kurun abad ke 17.

Pada masa itu, kawasan ini dijadikan sebuah medan perang antara dua kerajaan berkuase di mana Medan merujuk kepada yakni medan peperangan tadi.

Sejarah kemodenan kawasan ini bermula sekitar tahun 1860 apabila pelabur luar mengesan potensi tanah gunung berapi yang berada di sini lalu mereka memulakan aktiviti pertanian di sini.

Pada tahun 1985, seorang pengembara dari Belanda memperkenalkan tembakau di sini, hingga membawa kepada satu perubahan kekayaan baru.

Ini membawa kepada kemasukan yakni pelaburan asing dan aliran kapitalis Eropah. Tanaman tembakau, kelapa sawit, sisal, teh dan getah, semuanya ditanam di sini.

Daripada sebuah desa yang kecil, Medan berkembang menjadi sebuah bandar kolonial yang sangat makmur hingga masa sekarang ini.

Pada tahun 1886, pihak Belanda menjadikan Medan sebagai ibu negeri daripada Sumatera Utara dan di akhir pemerintahan Belanda, bilangan penduduk di Medan telah mencecah kira-kira 80,000 orang.

Selepas kemerdekaan Indonesia pada tahun 1948, populasi medan terus meningkat dengan mendadak dan kini ianya adalah bandar ketiga terbesar di Indonesia.

Pada hari ini, kesan daripada aktiviti peladangan pihak kolonial Belanda di Medan masih dapat dilihat daripada seni bina Eropah di bangunan-bangunan besar yang ada di bandar ini. Medan telah menjadi sebuah bandar campuran sejarah silam dan modern.

Percutian ke Medan tidak lengkap jika anda tidak mencuba menu masakan yang enak-enak di bandar Medan.

Seperti sebahagian majoriti makanan yang terdapat di seluruh Sumatera, makanan di Medan ni agak pedas dan berempah.

Namun, di kota besar ini, jika anda tidak sukakan makanan yang pedas, anda masih boleh mencari sesuatu untuk menjamu yakni selera anda.

Dari warung murah di tepi jalan yang menghidangkan yakni makanan tempatan Indonesia, kepada restoran Cina, Jepun dan juga Korea, Medan penuh dengan kepelbagaian masakan pilihan sedap.

Di jalan utama Jalan besar Jenderal Ahmad yani, anda boleh menikmati biskut Durth style di Café Tip Top sambil melihat aktiviti penduduk di banda sekitar.

Salah satu keistimewaan Medan yakni adalah penjaja kaki lima yang menawarkan pelbagai jenis masakan tradisional sedap.

Meskipun tidak kelihatan tempat mewah, mereka menghidangkan makanan yang murah dan sedap yang sukar dicari di tempat lain di Indonesia.

Jangan lupa juga untuk singgah di laluan makanan popular di Jalan Selat Panjang ( majoriti not Halal ) yang dibuka pada malam hari bagi peniaga menghidangkan pelbagai menu untuk mereka yang merasa lapar.

Lawati kawasan Merdeka Walk. Ianya adalah Struktur Tensile pertama (Alfresco Outdoor Concept) di Indonesia dan menjadi tempat yang paling popular untuk berjumpa di bandar Medan dengan pelbagai pilihan kafe dan restoran menawan.

Buah durian amat popular di Indonesia dan durian Medan tidak terkecuali. Dengan haruman dan rasa yang sedap, ianya boleh didapati dengan murahnya di seluruh bandarnya.

Duduk bersama dengan penduduk tempatan dan nikmati durian bersama-sama. Jika rasa durian tersebut terlalu kuat untuk diri anda, anda boleh mencuba yakni penkek durian sebagai gantinye.

Makanan ringan daripada jenis buah-buahan kering ditambah gula boleh didapati di kawasan Pasar Rame, sebuah pasar yang terkenal yang dibuka dari pagi hingga petang, terletak bersebelahan dengan Thamrin Plaza.

Aktiviti Menarik di Medan Yang Boleh Dilakukan

Crocodile Farm di Asam Kumbang

Kunjungi Crocodiles Farm di Asam Kumbang untuk melihat pelbagai binatang buas yang menakutkan, yang terletak kira-kira 10 km dari pusat bandar Medan.

Ladang ini memiliki jumlah buaya hampir 2,000 ekor dengan saiz besar dan kecil. Datang ke sini pada waktu memberi makanan buaya agar dapat melihat reptilia ini menggunakan gigi yang tajam untuk mengoyakkan makanan yang diberi pada mereka hingga hancur.

Ketahui lebih lanjut lagi mengenai kehidupan haiwan ini dan ikuti tahap perkembangan mereka. Cenderamata yang diperbuat daripada kulit buaya turut dijual di tempat ini. Ladang ini dibuka dari 9:00-05:00 Setipa hari.

Selanjutnya fahami dan selami budaya tradisi Indonesia dengan melawat ke Muzium Negara Mesan. Di sini anda akan menemui pelbagai koleksi menarik dan peninggalan arkeologi dari abad ke-12 yakni berupa patung-patung India Selatan kepada tinggalan sisa-sisa nisan Islam dan batu nisan purbakala.

Masjid Besar Medan

Masjid Besar Medan adalah satu pemandangan yang mengkagumkan dengan kubah-kubah ala-ala Arab dan lampu-lampu kristal yang indah.

Di Istana Sultan Deli anda boleh melihat gambar-gambar dan memorabilia dari pada zaman raja-raja dahulu. Rekaan bangunan ini mencerminkan bukti pengaruh Melayu, dicat dengan warna trim kuning (simbol warna kerajaan Melayu).

Medan adalah tempat yang sangat sesuai untuk mengaturkan lawatan ke hutan-hutan liar yang menntang di Sumatera Utara.

Untuk percutian ke Medan jugaa, anda boleh dapatkan syarikat pelancongan untuk aktiviti seperti mendaki dan berakit yang pastinya akan membuat anda terpesona akan keindahan alam semulajadi yang dipancarkan oleh kawasan-kawasan ini.

Jom tempah Pakej Percutian Medan Lake Toba di syarikat pelancongan Medan yang berpengalaman dan terpercaya. Dapatkan pakej percutian Medan di melancongmedan.com.

# Bagikan informasi ini kepada teman atau kerabat Anda

Kontak Kami

Apabila ada yang ditanyakan, silahkan hubungi kami melalui kontak di bawah ini.